Klantcasus - HKZ ko certificering in één dag

PITT Jeugdzorg

PiTT is als jeugdzorgorganisatie gespecialiseerd in Pedagogische en intensieve Thuisbegeleiding en Therapie. Omdat vanuit de gemeente een HKZ of ISO certificering verplicht werd gesteld, startte Marije van den Berg, mede-eigenaar bij PiTT jeugdzorg, een zoektocht naar een geschikte partij om hen te begeleiden.

Over deze zoektocht zegt Marije: “Ik ben ervaren in de jeugdzorg maar niet in de wereld van adviesbureaus, kwaliteitsmanagement en certificeren”. Marije geeft aan dat ze de verscheidenheid aan adviesbureaus erg groot vond en daarbij ook schrok van de verschillen in aanpak en kosten. Marije zegt hierover: “Sommige bureaus wilden dat ik 2 dagen op locatie langskwam –  voor een inwerktraject. En offertes waren soms meer dan €10.000. We zijn uiteindelijk bij VMB – Consult beland door hen gewoon te bellen voor informatie. In eerste instantie waren we blij omdat ze één van de goedkopere begeleidingstrajecten boden. Maar we hebben VMB – Consult uiteindelijk gekozen vanwege de eenvoudige aanpak.”

Lees hier meer over de certificering HKZ Kleine organisaties.

HKZ handboek voor Kleine Organisaties

Het begeleidingstraject voor PiTT verliep aan de hand van het HKZ-handboek van VMB – Consult. Hierbij werden in één dag alle onderdelen van de certificering en audit besproken en grotendeels ingevuld. Marije beschrijft de aanpak alsvolgt; “Vivian stelde vragen over onze organisatie, onze processen en mogelijke risico’s bij de dagelijkse gang van zaken. Onze antwoorden en beschrijving verwerkte ze direct in het HKZ handboek. Per onderdeel bepaalde ze welke verplichte onderdelen en documenten wij nog zelf moesten toevoegen. We zijn een klein bedrijfje dus het was heel fijn om van de kennis en ervaring van VMB – Consult te leren en soms te horen dat we bepaalde dingen niet hoefden te doen. We kregen dezelfde dag nog de eerste opzet van ons handboek.”

De audit

Marije geeft aan dat de bekendheid van VMB – Consult met het auditproces ook echt een meerwaarde bleek. “De auditor gaf bij het begin van de externe audit gelijk aan dat hij ‘op zoek gaat naar dingen die niet goed gaan’, en dat vonden wij niet erg motiverend” beschrijft Marije. “Maar Vivian had ons goed voorbereid en terugkijkend op de audit hadden we alle onderdelen voor de audit HKZ Kleine Organisaties gewoon goed op orde.”

Al met al kijkt Marije met tevredenheid terug naar het gehele traject. “Als je zelf zo in de zorgverlening zit, is het erg fijn om hulp te hebben van iemand die alle belangrijk onderdelen voor de HKZ al heeft uitgezocht”, zegt ze. Ook de ervaring met auditoren en voorbereiding op de externe audit heeft ons erg geholpen”.  

Klaar om ook jouw kwaliteit naar een hoger niveau te tillen?

2018

Zijn wij opgericht

50+

ISO & HKZ certificeringen

20+

Jaar ervaring in certificeringsbegeleiding

Onze aanpak

Resultaat gericht

Wij staan voor praktisch kwaliteitsmanagement. Nuttig voor de ondernemer, handig voor de medewerkers. Geen lijstjes om de lijstjes. Het uitgangspunt: kwaliteit is van iedereen, niet van een kwaliteitsmanager of “omdat het moet van de auditor”.

Onze kernwaarden