Welke norm past bij uw organisatie?

Waar moet ik beginnen?

Er zijn zoveel kwaliteitsnormen binnen de zorg en waar kies je dan voor? De algemene ISO 9001, de specifiekere NEN-EN 15224, de nog specifiekere HKZ of toch de HKZ voor Kleine Organisaties.

Als kleine organisatie is die keuze misschien nog wel het snelst gemaakt, want de norm HKZ voor Kleine Organisaties is nu juist ontwikkeld voor kleine organisaties. Maar dan,

Misschien gaat de organisatie verder groeien en komt het aantal medewerkers boven de 10 FTE.

Of past ISO of HKZ toch beter bij de organisatie omdat er bijvoorbeeld al ervaring is opgedaan met een bepaalde norm in het verleden.

Voor elke norm is wel iets te zeggen!

ISO 9001 geeft veel vrijheid, op basis van risicomanagement die maatregelen nemen die de risico’s voor de organisatie verkleinen, maar dat betekent dat je wel zelf de vertaalslag naar de zorg moet maken.

NEN-EN 15224 is al wat meer gericht op de zorg, hetzelfde principe als de ISO 9001, met zorgspecifieke aanvullingen.

En HKZ; in herkenbare zorgtaal geschreven, met duidelijke kaders voor de diverse branches in de zorg. Maar wel een Nederlandse norm, en niet Europees (15224) of wereldwijd (ISO 9001). Zoals gezegd is er voor diverse branches in de zorg een HKZ norm. Biedt de organisatie meerdere soorten zorg- en dienstverlening aan dan is er sinds een aantal jaar de HKZ zorg&welzijn, een norm die wat minder registratie vraagt en meer op de cultuur van de organisatie zit.

Wat past het beste bij uw situatie? Neem contact op voor een gratis adviesgesprek en ontdek welke norm het beste bij uw organisatie past.